Trek mij met u mee

Hooglied 1:4

Bruid:

Trek mij met u mee,
laten wij ons spoeden.
Neem mij mee Koning,

in uw vertrekken.

Koor:

Laten wij juichen
en ons in u verheugen,
uw liefde prijzen
boven de wijn!

Dit een deel van een lied, waarbij de bruid haar deel zingt en het koor antwoordt. Het verloop van heel de beurtzang is goed te volgen in de Willibrordvertaling.

Kun je je inbeelden dat jij degene bent die wil meegetrokken worden naar de vertrekken of de privé kamers van de koning? Dit zou betekenen dat jij de uitverkorene bent! De geliefde! 

Je bent dan niet meer wie je vroeger was, de persoon die met een groot gat in zijn binnenste rondliep, die een gigantische behoefte probeerde te verbergen, die voortdurend zijn of haar eenzaamheid wou ontvluchten, en dat behoeftige gat met van alles probeerde te vullen, maar telkens weer ontgoocheld was omdat niets er echt in paste! Maar nu heb je liefde ontdekt, inplaats van je te vullen met wijn of wat voor nep-gelukmaker ook, kun je nu met liefde gevuld worden! Dat past precies in dit gat van je hart! Kun je je inbeelden dat jou dit overkomt? Wie bemind wordt, wordt vervuld! Van dan af kun je echt jezelf zijn, en eindelijk ‘af’ of compleet worden! Je wordt wie je bent dankzij degene die je liefheeft! Als je zijn liefde aanneemt, verschijnt jouw identiteit …
Je ontdekt hoe waardevol je bent, een schat die geliefd is,
je zelfbeeld krijgt vorm door zijn bevestiging,
je zekerheden nestelen zich in je hart door zijn betrouwbaarheid,
je veiligheid is gegarandeerd door zijn ontferming,
je doen en laten worden zinvol want ze passen in zijn vastberadenheid …
Let op, degene jou bemint is niet een gewone echtgenoot, het is de Koning!

“Als je weet dat je de Geliefde van de Heer bent,
kun je leven met een enorme hoeveelheid succes
en een enorme hoeveelheid mislukkingen
zonder je identiteit te verliezen,
omdat je identiteit is dat je de Geliefde bent.”

(citaat van Henri Nouwen)

Is onze identiteit stevig geworteld in Christus? 

Misschien staan we wel eens toe dat andere mensen onze vrede wegnemen of dat we uit ons evenwicht worden geslagen, of moedeloos worden. Als dit ons overkomt is de beste reactie niet om sterk te zijn en ons te verdedigen; en ook niet om onaangename contacten te vermijden … maar om hoopvol te verwachten dat betere kennis van Christus en een volwassener relatie met Hem, ‘een echte liefdesrelatie’, ons een stevig fundament en voldoende flexibiliteit zal geven om te kunnen standhouden. 

Heb je een ​​leven dat zinvol is? Sta je doelbewust in het leven? Heb je een stabiel hart en een onaantastbare levensvreugde?
Of word je soms overvallen door zwarte gedachten en voel je je vaak niet goed in je vel? Of kunnen woorden van anderen je gemakkelijk kwetsen en je aan jezelf doen twijfelen?

Een diep besef van wie je bent dankzij de Heer Jezus Christus en een dankbaar besluit om met Hem verbonden te blijven kunnen betekenis, blijdschap, doelgerichtheid, rust, vrede en zekerheid in je bestaan brengen.

Of misschien heb je jezelf verboden om zwak te zijn? In plaats van kwetsbaarheid te tonen kom je dan te vaak over als eigenzinnig of hard en veroordelend. Eigenlijk mis je iets, maar je weet niet wat. Je doet je best om alles op een rijtje te krijgen wat betreft het leven en het geloof, maar je beseft niet dat dit self-made is, en niet het resultaat van Gods genade. En terwijl je zo je best doet, besef je niet hoe groot je innerlijk verzet is tegen Gods liefde en tegen de groei van de vrucht van de Geest. Wat je hebt gemist, en waaraan iedereen behoefte heeft die in de praktijk echt wil worden wie hij of zij is in Christus, is de goede grond om samen met anderen in op te groeien. 

Efeziërs 3:17-19 (NBG51) Geworteld en gegrond in de liefde, zult gij dan samen met alle heiligen, in staat zijn te vatten, hoe groot de breedte en lengte en hoogte en diepte is, en te kennen de liefde van Christus, die de kennis te boven gaat, opdat gij vervuld wordt tot alle volheid Gods.

Het koor in hooglied 1:4 zong: laten wij juichen en ons verheugen … over de liefde  

Spreken over de liefde van Christus, of over onze identiteit in Christus, maakt ons blij!

Want dan beginnen we de rijkdom te beseffen waarin we onze dagen kunnen doorbrengen.

Wat is mijn identiteit in Christus?
In tegenstelling met al die mensen die niet naar de Heer vragen, ben ik iemand die naar Hem luistert, en ik laat mij door Hem leiden. Ik ben er gelukkig mee om van Hem te zijn

Jezus is niet tastbaar aanwezig, maar toch kan ik Hem beter leren kennen, door zijn woord en zijn geestelijke aanwezigheid … als overwinnaar, machthebber en degene die mij lief heeft. In mijn binnenste kan ik heel concreet zoeken naar de aanwezigheid en de leiding van de Heilige Geest. Hierdoor komt niet alleen Jezus duidelijker in beeld, maar geraak ik ook steeds intiemer verbonden met mijn hemelse Vader. 

In Jesaja 43:1 zegt de Here God, Jahweh:
‘Wees niet bang, want Ik heb je verlost en je bij jou naam geroepen: je bent van Mij.’ 

Dat is niet iets wat zomaar vanzelf gebeurt, zonder onze medewerking. Zoals niemand zomaar vanzelf getrouwd kan zijn. Zelfs in culturen waar het huwelijk gearrangeerd is, is de instemming van de bruid noodzakelijk. Als dit verworden is tot een pure formaliteit, of als de bruid onder druk gezet is om te moeten instemmen, is dit onmenselijk en misdadig! In alle culturen! Gerechtigheid is niet cultuur-gebonden.

De Heer houdt van mij, reeds van voor ik geboren was, en zijn liefde vermindert niet. Maar om van de Heer te kunnen zijn behoor ik zelf de keuze te maken en heel bewust uit vrije wil zeggen ’Trek mij met u mee’. Pas dan zal dit op rechtmatige wijze mijn identiteit bepalen. Ik geloof! En ben bewust en uit vrije wil gedoopt! Deze doop is een uiting van mijn verbinding met de Heer, dat is een verbond! Dus …

Wie ben ik? Ik ben de uitverkorene van de Heer!

De fundamentele waarheid betreffende mijn identiteit is wat Jahweh tot de zijnen zegt in Jeremia‬ ‭31:3 Ik heb u liefgehad met eeuwige liefde (NBG‬); en wat staat in Romeinen 8:35 Wie zal ons scheiden van de liefde van Christus? …  

God houdt van mij met een eeuwige liefde, ik behoor bij Hem van eeuwigheid tot eeuwigheid. Dat is wie ik ben, samen met allen die de liefde van Christus aanvaarden en beantwoorden.

Wie de liefde van Christus niet beantwoordt en Hem dus niet leert kennen, blijft met een leegte in zijn of haar hart rondlopen. Wat je ook in je hart bewaart, je zult vrede en vervulling missen, door angst overvallen worden, en je zult je eigen waarde nooit kunnen ontdekken, want je nooit beseffen wat je voor God betekent, wat je waard bent voor Hem die je zo lief heeft… 

We hebben reeds een belangrijk aspect van onze identiteit als christen bekeken, toen we het in de vorige post hadden over Hebreeën 3:6 Gods bouwwerk zijn wij’. Gods is overal, maar bij ons, waar hij kan wonen, kun je Hem ontmoeten, afspraken maken met Hem , Hem ervaren, en leren kennen … want Hij is tenslotte een persoon … niets of niemand kan zo’n hoogstaand wezen als de persoonlijke mens maken of zelfs maar bedenken, als die niet minstens ook zelf een persoon is. God is geen onpersoonlijke entiteit die alles zou doordringen en volkomen te vinden zou zijn in het Nirwana, of in het NIETS. Neen! Hij is een persoonlijke God, die zoekt naar een heel concrete, persoonlijke relatie met ieder van ons. Hij heeft iedereen lief, heel persoonlijk en intiem.   

Van zodra ik God op die manier leer kennen, zie ik dat ik niet de enige ben die Hem intiem kent. We zijn met velen en het nieuwe testament noemt ons als gemeenschap de bruid van Christus. Dus, niemand kan ooit op zichzelf een christen zijn, we zijn per definitie altijd verbonden met broers en zussen. Of we die nu sympathiek vinden of niet, en of zij mij sympathiek vinden of niet. We kiezen onze broers en zussen niet zelf. En de dingen die ons binden zijn niet onze natuurlijke karaktertrekjes. Paulus legt in de 2de brief aan de Korintiërs nadruk op het feit dat we NIEUW zijn in Christus, en dus allemaal in ons concreet dagelijks leven nieuw aan ‘t worden zijn. ‘Zo kennen wij dan van nu aan niemand naar het vlees’, staat in 2Kor 5:16. Wij beoordelen niemand meer volgens de maatstaven die van nature in onze gedachten opkomen, maar we zien in iedereen wat die “in Christus” is of kan zijn en tot wie en wat hij of zij in werkelijkheid kan uitgroeien.

Onze kennis van Gods liefde blijft heel beperkt, zolang wij geen aandacht geven aan gezonde en voldoening gevende contacten of gemeenschap met broers en zussen in Christus. Gemeenschap met medegelovigen is een essentieel deel van “christen zijn”, of van mijn identiteit in Christus. Ik ben niet op mezelf de aanstaande bruid van Christus, maar samen met alle andere heiligen. Zo ben ik ook maar samen met alle heiligen, in staat om de liefde van Christus tenvolle te leren kennen. (Ef 3:18 NBG)

Wie ik ben, mijn identiteit in Christus, kan evengoed omschreven worden door te zeggen:
ik ben een deel van het Lichaam van Christus
ik ben een levende steen in Zijn geestelijke tempel
ik behoor bij Gods familie of bij zijn huishouden

Dit verwijst, samen met Ik ben deel van Gods bouwwerk, naar allerlei andere aspecten van het feit dat de Heer mij liefheeft en dat ik door mijn akkoord van Hem ben. We kunnen deze en nog andere vlakken van de diamant die onze identiteit is, in latere posts verder bespreken. 

Hoe meer we van onze identiteit in Christus ontdekken, of hoe beter we te weten komen wie we werkelijk zijn, hoe stabielere, schonere, genietbaarder persoon we zullen zijn. Maar laten we eerst en vooral leren genieten van de rijkdom waarin we zijn terecht gekomen door JA te zeggen aan de Heer en er enthousiast aan toe te voegen: Trek mij met u mee! 


Onthou wat Jezus zei:
Niet gij hebt Mij, maar Ik heb u uitgekozen. 

Johannes 15:16

Plaats een reactie