De Heer is mijn Herder

Niets is zo goed als een leven heel dicht bij U

Opwekkingslied 461

Psalm 23 gaat over het leven en geeft ons het perfecte beeld van de relatie tussen God en ons. ‘De Heer is mijn Herder’, Hij is Jehovah-Raah. De naam Jehovah of Jahweh wordt in Exodus 3:14 uitgelegd als “Ik ben”. Dit is een afleiding van het Hebreeuwse woord dat “zijn” of “bestaan” betekent. Het suggereert ook “worden” of specifiek “gekend worden”. NBV21 vertaalt de naam in Ex 3:14 met “Ik zal er zijn”.

Rô’eh, waarvan Raah is afgeleid, betekent “herder” in het Hebreeuws. Een herder is iemand die zijn kudde leidt om ze te hoeden of te beschermen en van voedsel te voorzien. We kunnen Jehovah Rohi of Jehovah Raah ook vinden in Genesis 49:24 ” … zijn boog bleef gespannen, zijn armen en handen soepel, door de hulp van de Machtige, de Machtige van Jakob, door de nabijheid van de herder, de rots van Israël.” Het is ook dankzij de aanwezigheid van de Herder dat onze mogelijkheden kunnen ontwikkelen en ten goede kunnen aangewend worden.

Schapen hebben een herder nodig om eten te vinden, voor verzorging en voor bescherming. De Herder weet waar hij ze heen brengt, zijn plannen zijn niet hetzelfde als de plannen van de schapen, de wegen die hij volgt zijn niet de wegen die de schapen zonder Hem zouden volgen. Zo is de Heer ook voor de zijnen, zoals staat in Jesaja 55:8-9. De hoofdstukken 54 en 55 van Jesaja gaan over Gods eeuwige liefde (Jes 54:8), over zijn nooit ophoudende zorg om zijn volk te genezen door zijn genade.

Daarom wil Hij ons leiden, zodat wij niet meer op onze eigen manier te werk moeten gaan, want dat brengt ons niet naar zijn doel! Onze eigen weg kiezen is tegen God kiezen, en evenzo is ook Hem volgen op de manier die ik het best vind, eigenwijs tegen God ingaan. Laten we erover waken om het beeld van de Herder en de schapen niet te verzwakken … als schapen hun eigen inzicht volgen is dit het begin van verloren lopen. Het oervoorbeeld van het menselijk equivalent hiervan zijn Adam en Eva. Ze ontkenden in geen geval het bestaan van God, wij zouden zeggen dat ze in God bleven geloven. Maar toch dachten ze zelf beter te weten wat goed voor hen was, en dat is slecht afgelopen.

De herder volgen is een keuze van de schapen. Niet alleen als het hen goed uitkomt, want dan lopen ze weg van de herder en van zijn zorg, maar voortdurend. Dat is de betekenis van “sterven aan jezelf”. De wereld is vol mogelijkheden om in rond te dwalen, dit levert steeds groeiende verwarring op. Maar de Herder houdt ons stabiel.

Mijn schapen luisteren naar mijn stem, Ik ken ze en zij volgen Mij.

Johannes 10:27

Iemand anders volgen ze niet, ze lopen juist van hem weg omdat ze de stem van een vreemde niet kennen.’

Johannes 10:5

Schapen luisteren naar hun herder. Ze kennen zijn stem en de herder kent hen. Ze zullen niet verloren lopen en niet door een vreemde geroofd worden.

Dit geeft rust, voldoening en blijdschap in het leven. Blijvende vrede kan alleen gevonden worden door de Herder te blijven volgen. Zoals alle schapen weten ook wij niets, we weten niet wat er allemaal gaande is en we weten niet waar naartoe. Maar de Herder weet precies waar wij behoren te gaan, hij ziet het gevaar en hij kent de weg.

De lammetjes hebben het instinct om de volwassen schapen te volgen en gelukkig zijn er ook afbakeningen geplaats. Maar volwassen schapen hebben geleerd om de Herder te volgen.

Schapen leren niet door zelf hun weg in de boze wereld te zoeken, maar door de Herder te leren volgen doorheen de boze wereld.

Plaats een reactie